Vrijwilligerswerk met dak- en thuisloze jongeren in Den Haag

Plaats:
Seghwaert
Categorie:
Maaltijden & koken, Activiteitenbegeleiding, Maatjes & buddy's
Tijdsbesteding:
regelmatig
Tip anderen via:

Vrijwilligerswerk met dak- en thuisloze jongeren in Den Haag

Wil jij wat betekenen voor dak- en thuisloze jongeren in Den Haag? Een luisterend oor bieden, leuke dingen met ze doen, gezelligheid geven, afleiding bieden van zorgen en problemen, even weg van de hulpverlening. Hen zien en er voor ze zijn ‘als mens’ niet als ‘ probleem’. Wordt dan vrijwilliger bij OPstap Den Haag!

OPstap Den Haag is een project van Stichting Mara, voor dak- en thuisloze jongeren in Den Haag tussen de 17 en 25 jaar. Jong en dakloos zijn betekend onzekerheid en onveilig voelen. In één klap volwassen moeten zijn, of sterker nog: moeten overleven. Geen eigen bed om even in te liggen als je moe bent en geen dak boven je hoofd als het koud is. Vaak geen ouder in de buurt die luistert naar hoe je dag was en die je troost als je verdrietig bent. De belangrijkste vragen die continue door je hoofd spelen zijn: ‘Waar slaap ik vanavond?’, ‘Waar kan ik nu douchen?’ en ‘Als ik hier buiten even ga liggen, ben ik dan wel veilig?’. Allemaal vragen die je geen mens toewenst, laat staan een jongere. Het tekent hen voor het leven.
Opstap probeert de zwerfjongeren in Den Haag al ruim 15 jaar lichtpuntjes te bieden. Door jongeren met een dakloze achtergrond samen te brengen met anderen (vrijwilligers) proberen we hen te laten ervaren dat ze niet alleen zijn. Er is dan wellicht geen ouder in de buurt die naar ze luistert, maar wij willen dat wel! Er op dat moment zijn, jongeren positief bekrachtigen, naar ze luisteren, plezier met ze hebben en ze troosten als ze zich verdrietig voelen, dat doen wij. We zijn geen hulpverlener, kunnen hun problemen niet oplossen, maar we kunnen hen wel ‘ zich gezien’ laten voelen.

→ normal gesproken
Op maandagmiddag is er een lunch bij Het Karmijn op de Vaillantlaan 420.
Elke woensdagavond is er een groepsactiviteit, bv. rappen, poolen, escaperoom, spelletjesavond, workshop salsa, trampolinespringen (afwisselend op locaties in Den Haag).

Vrijwilligers halen de jongeren voorafgaand aan de activiteit en lunch op bij de diverse opvanglocaties. Doel van de bijeenkomsten is jongeren een leuke en ontspannen avond of middag bieden, even weg van de hulpverlening en alles was ze daar al “moeten”. Doordat ze hierbij optrekken met vrijwilligers - andere jongeren die stevig in hun schoenen staan en hun leven goed op orde hebben – verbreden de jongeren hun netwerk, versterken zij hun sociale vaardigheden, en leren ze langzaam een vertrouwensband opbouwen.

→ In corona-tijd, met alle beperkende maatregelen
Elke maandagmiddag gaan we naar een opvanglocatie (de ene week crisis-opvang van de meiden aan de Noordpolderkade, de andere week 24-uurs begeleiding gemengd aan de De La Reyweg/Delagoastraat).
Elke woensdagavond is er een online-activiteit via zoom(kletspot, bingo, galgje, truth or dare, 30 seconds)
Elke donderdagmiddag gaan we naar een opvanglocatie (de ene week crisis-opvang van de jongens aan de Bickhorstlaan, de andere week 24-uurs begeleiding van de jongen aan de Ad van Emenesstraat).

Wat wij van je vragen:
• Je bent wekelijks op woensdagavond beschikbaar, vanaf 17.30 tot 22:00 uur (zolang we volgens corona-rooster werken van 19.00 – 20.30 uur)
EN je bent minimaal om de andere week beschikbaar op de maandag tussen 15.30 en 18.30 OF donderdag tussen 15.30 en 20.00.
Wanneer het corona-rooster opgeheven kan worden, zullen de activiteiten op de opvanglocaties komen te vervallen en zal de lunch op de maandag weer gaan starten. Hiervoor zoeken we mensen die beschikbaar zijn van 10.30 en 14.30 uur.
• Je bent geïnteresseerd in de leefwereld van zwerfjongeren en wilt graag iets voor hen
betekenen.
•Je bent betrouwbaar, betrokken, spontaan en hebt inlevingsvermogen. Je hebt een open houding en respect voor de achtergrond en levenswijze van anderen.
• Een hebt stevige persoonlijkheid met goede communicatieve vaardigheden; je maakt makkelijk contact, bent doortastend, staat sterk in je schoenen, kan je grenzen aangeven en komt je afspraken na.
• Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen (wordt door ons aangevraagd + vergoed).
• Je bent minimaal 18 jaar oud.
• Je bent minimaal voor een jaar beschikbaar.

Wat kun je van Mara verwachten:
• Zinvol en uitdagend vrijwilligerswerk en een leuke (leer)ervaring met zwerfjongeren.
• Begeleiding en ondersteuning bij jouw taken.
• Een basistraining (deelname verplicht), intervisie en verdere deskundigheidsbevordering.
• Reis- en onkostenvergoeding
• Verzekering tegen ongevallen en aansprakelijkheid (tijdens activiteiten voor Mara)
• Bij aanvang teken je een vrijwilligersovereenkomst van Mara

Solliciteren?
Stuur een mailtje met je CV én motivatie. Dan nodigen we je uit voor een intakegesprek. In een persoonlijk gesprek vertellen we je meer over ons project, kunnen we evt. vragen beantwoorden, wederzijds verwachtingen afstemmen en kijken of dit project iets voor je is.

Meer kijken over Opstap?
Facebook: [website verborgen]/
Of volg ons op instagram: maraopstapdenhaag

  • Update COVID-19: deze oproep is coronaproof
  • De vraag van Barbra is bekeken door de helpdesk
  • Deze persoon staat ingeschreven op NLvoorelkaar
  • Barbra is eerder via deze website geholpen
Laat Barbra weten dat je interesse hebt Ik wil helpen
Liever telefonisch contact? Toon telefoonnummer
 

Veiligheid voorop: Log in of registreer!

Telefoonnummer bekijken? Vul hieronder snel je gegevens in of log in met je account.

Log in of registreer!

Veiligheid voorop. Vul hieronder snel je gegevens in of log in met je account om het telefoonnummer te zien.

Aangesloten bij:
organisatie logo Stichting Mara
Geplaatst door:
Profielfoto van Barbra
80% profielsterkte
Bedankt voor het melden
Geplaatst door:
Profielfoto van Barbra
  • Update COVID-19: deze oproep is coronaproof
  • De vraag van Barbra is bekeken door de helpdesk
  • Deze persoon staat ingeschreven op NLvoorelkaar
  • Barbra is eerder via deze website geholpen
Tijdsbesteding:
regelmatig
Bedankt voor het melden