Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk is leuk en divers en iedereen kan het doen. U kunt zo aan de slag. In het groen, een buurtcentrum of bij andere mensen thuis. Vrijwilligerswerk is er in vele vormen. Het is er voor jong en oud, voor mensen met een theoretische of een praktische opleiding en voor mensen met veel of weinig vrije tijd. Maar hoe vindt u vrijwilligerswerk dat bij u past? En waar moet je op letten? Op deze pagina vindt u antwoorden op deze en meer vragen.
Waarom zou ik vrijwilligerswerk gaan doen?
Of u nu gaat snoeien bij een buurttuin, achter de bar staat bij de voetbalclub of mensen helpt bij het leren van de Nederlandse taal: u besteedt in ieder geval uw vrije tijd op een zinvolle manier. Er zijn nog drie andere belangrijke redenen:
1. U leert andere mensen kennen en dat kan altijd handig zijn. Een groter netwerk kan van pas komen als u op zoek bent naar betaald werk. Het doen van vrijwilligerswerk is sowieso goed voor uw CV, of u nu begin twintig bent of rond de zestig.
2. U leert nieuwe dingen, want voor sommige klussen is het handig als u eerst een of meerdere cursussen volgt. Dat staat ook goed op uw CV.
3. U krijgt veel waardering. Zonder vrijwilligerswerk zou onze maatschappij er heel anders uitzien, omdat veel werk dan gewoon niet wordt gedaan.

Vrijwilligster Marianne Wit kookt voor bewoners van het hospice. Het artikel is te lezen op www.zoetermeer.nl onder Nieuws en verhalen.
Foto: Remco Koers
Waar vind ik vrijwilligerswerk?
Er zijn in Zoetermeer veel organisaties die zitten te springen om vrijwilligers. U vindt veel van hun vacatures op www.zoetermeervoorelkaar.nl. Op dit digitale platform komen vraag en aanbod van vrijwilligerswerk bij elkaar. U kunt ook naar een Vrijwilligers Informatie Punt gaan. Dat kan tijdens een inloopmoment of op afspraak. Samen met de medewerker bekijkt u welke vacatures er zijn en wat bij u past. De adressen vindt u op een van deze twee themapagina’s.
Welk vrijwilligerswerk past bij mij?
U kunt op www.zoetermeervoorelkaar.nl een test doen. Klik in de bovenste balk op Voor vrijwilligers en dan op de onderste mogelijkheid in het keuzemenu: welk type vrijwilliger ben jij?
U kunt deze vraag ook stellen bij een Vrijwilligers Informatie Punt.
Waar moet ik op letten als ik vrijwilliger word?
Vrijwilligerswerk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. De organisatie moet op u kunnen rekenen en andersom wilt u dat men zich aan de afspraken houdt. Hier zijn tips voor afspraken:
`- Wat wordt er precies gevraagd: wat houdt het in en wat voor ervaring/kennis/vaardigheden zijn hiervoor nodig?
- Hoe vaak gaat u aan de slag? Voor hoeveel uur? En voor hoe lang? Het is vaak fijn om een proefperiode aan te houden, waarna u allebei kunt besluiten om weer een periode door te gaan. Of juist niet.
- Hoeveel flexibiliteit is er? Zijn er bijvoorbeeld vaste tijden of dagen?
- Wie heeft de verantwoordelijkheid als er iets mis gaat? Of hoe lost u dat samen op?
- Hoe houdt u contact? En hoe vaak?
- En als u bij een vrijwilligersorganisatie aan de slag gaat, kunt u hier ook nog naar informeren:
- Wie is uw leidinggevende?
- Hoe wordt u begeleid?
- Wat zijn de trainings- en doorontwikkelingsmogelijkheden?
- Hoe is de vrijwilligersverzekering geregeld? Wat zijn de voorwaarden en uitzonderingen?
- Welke onkosten worden vergoed?
- Welke diploma's of andere officiële documenten zijn er nodig?
Ben ik als vrijwilliger verzekerd?
De gemeente heeft een collectieve vrijwilligersverzekering voor alle vrijwilligers afgesloten. Zo bent u automatisch verzekerd tijdens vrijwilligerswerk.
U bent als vrijwilliger verzekerd voor:
- Aansprakelijkheid als vrijwilliger
- Aansprakelijkheid van de vrijwilligersorganisatie
- Bestuurdersaansprakelijkheid
- Ongevallen
- Persoonlijke eigendommen
- Rechtsbijstand
Voor deze verzekering (behalve de Ongevallendekking) geldt dat er sprake is van een secundaire dekking (een vangnet). Dit betekent dat de verzekeringen alleen van kracht zijn voor zover de schade niet is gedekt door een andere verzekering (al dan niet van oudere datum)).
Meer informatie vindt u op www.zoetermeervoorelkaar.nl
Ik heb een uitkering. Mag ik vrijwilligerswerk doen?
Meestal mag u gewoon vrijwilligerswerk doen, maar niet in alle gevallen. Dat hangt af van de uitkering die u heeft.
Heeft u een WW-uitkering of een uitkering van de gemeente (bijstand, IOAW, IOAZ)? Vraag eerst toestemming als u vrijwilligerswerk wilt doen. Vrijwilligerswerk kost namelijk tijd. Het mag uw sollicitaties of uw re-integratietraject niet in de weg zitten. Vrijwilligerswerk dat u 's avonds of in het weekend doet, zal meestal geen probleem zijn. Toestemming vraagt u aan uw contactpersoon bij UWV of het Werkplein. Doe dit minimaal een maand voordat u met het werk begint. U weet dan waar u aan toe bent.
Heeft u een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WGA, IVA, WAO, Waz of Wajong)? Dan mag u meestal wel vrijwilligerswerk doen. In sommige gevallen moet u het werk wel melden bij UWV:
- als u een WGA-uitkering heeft of een nieuwe Wajong-uitkering;
- als u vrijwilligerswerk gaat doen omdat het beter gaat met uw gezondheid;
- als u een re-integratietraject volgt.
Het is moeilijk om te zeggen wanneer u het wel moet melden en wanneer niet. Dus voor de zekerheid kunt u het maar het beste altijd melden.
(Bron: Zoetermeerwijzer.nl)
Wat is Zoetermeer voor Elkaar?
Zoetermeer voor Elkaar is niet alleen een platform voor vraag naar en aanbod van vrijwilligers. Het is ook een samenwerkingsverband tussen gemeente en vrijwilligers om het vrijwilligerswerk in Zoetermeer te ondersteunen. Dat gebeurt onder meer door het aanbieden van gratis cursussen (soms voor een kleine vergoeding), netwerkactiviteiten en het jaarlijks uitdelen van de vrijwilligerswaardering.
Op www.zoetermeervoorelkaar.nl vindt u uitgebreide informatie hierover.
Waar vind ik ervaringen van andere vrijwilligers?
Onder het kopje Nieuws en verhalen vindt u op www.zoetermeervoorelkaar.nl interviews met Zoetermeerse vrijwilligers. De artikelen verschenen eerder op deze themapagina’s. U leest daar over onder meer de stichting Mensen in de minima, het hospice, de Voorleesexpress, kunstgarage Franx en het Alzheimercafé Zoetermeer. De artikelen worden geschreven door vrijwilligers die daarmee andere Zoetermeerders hopen te inspireren. Wilt u ook schrijven? Stuur dan een mailtje naar info@zoetermeervoorelkaar.nl.